Bölcsőde projekt tájékoztató

A kedvezményezett neve: Balatonszentgyörgy Környéki Önkormányzatok Társulása (gesztor), Somogy Megyei Önkormányzat (konzorciumi tag)

A projekt azonosító száma: TOP-1.4.1-19-SO1-2019-00022

A projekt címe: Bölcsőde építése Balatonszentgyörgyön

A szerződött támogatás összege: 404 399 584,- Ft

A projekt összköltsége: 404 680 584,- Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A támogatást igénylő Balatonszentgyörgy Környéki Önkormányzatok Társulása különös hangsúlyt helyez a 0-3 év közötti, bölcsődés korú gyermekek napközbeni felügyeletének megoldására. A fejlesztési törekvések eredményeképpen került megvalósításra egy zöldmezős, teljesen új építésű ingatlan, mely helyet ad majd a bölcsődei szolgáltatás ellátásának, a bölcsőde előreláthatóan 2024.09.01-jén nyitja meg kapuit a gyermekek előtt. A megvalósított bölcsőde egy nevelési-gondozási egységes, önálló intézményként került kialakításra, közvetlenül a települési óvoda szomszédságában.

Az összesen 24 fő férőhellyel bíró bölcsőde napközbeni foglalkozásaihoz kettő csoportszoba, két gyermekcsoportszoba számára közösen kialakított gyermekfürdőszoba, gyermeköltözők és átadó helyiségek, tárolóhelyiségek (gyermekágynak, játéknak és egyéb eszközöknek), akadálymentesített mosdó, mely egyben illemhely a szülők számára is, előtér, babakocsi-tároló, takarítószer-raktár, gyermekcsoport-szobánként egy-egy terasz, valamint játszóudvar épült. A vezetői iroda, gondozónői szoba és teakonyha, irattár, felnőttek részére kialakított öltöző és mosdó, WC helyiség, zuhanyzó, étkező, melegítőkonyha, ételhulladék-tároló, mosoda és vasaló helyiség és szeméttároló a gyermekek felügyeletéhez létrehozandó, 15/1998. (IV.30) NM rendelet előírásait magába foglaló helyiségekként kerültek megvalósításra. A kötelező helyiségeken túl a sószoba és a nagymozgást elősegítő vagy mozgásfejlesztő szoba teszi még komfortosabbá és sokoldalúbbá a bölcsőde intézményét.

Ezek a terek helyszínéül szolgálhatnak a sajátos nevelési igényű, illetve a korai fejlesztést igénylő gyermekek foglalkoztatásának is, tekintettel arra, hogy helyiségek felszereltsége erre tökéletesen alkalmas. Az építési beruházás mellett beszerzésre kerültek a modern korhoz igazodó, 3 év alatti gyermekek készségeit fejlesztő, nevelés-gondozást támogató eszközök a módszertani szakértő által jóváhagyott lista alapján.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által finanszírozott támogatásból valósult meg.

A projekt megvalósításának tényleges kezdete 2020.03.01., a megvalósítás tényleges befejezése 2023.12.15.